Två grekiska öar att besöka

grekland strand

Två grekiska öar med vackra stränder som verkligen är värda att besöka är Skopelos och Sifnos. Det är två helt olika öar, med olika typer av natur och stränder. Vill du veta skillnaden borde du läsa vidare.

Gröna och sköna ön Skopelos

Skopelos är väldigt grön med pinjeträd som täcker hela ön. Och så alla vackra stränder, pittoreska byar och med fantastiskt mysiga tavernor. Skopelos tillhör ögruppen Sporaderna i Egeiska havet, öster om ön Skiathos. Fördelen med att åka till Skopelos istället för Skiathos är att det inte går några flyg till den förstnämnda. Och med det sagt, är det bara du och grekerna och kanske lite fransmän som främst är på ön. Mindre turister och trevligare stämning enligt mig så att säga.

För att maxa alla ständer bör du införskaffa en karta på ön med alla ständer utmärkta. För du vill besöka fler än en, eller hur? Skopelos har både stenstränder och sandstränder. Själv föredrar jag stenstränder heller eftersom det inte blir så sandigt överallt. Du tar dig enkelt runt med buss och busskartan finns här. Vi bor i Skopelos town vilken är en supermysig by och bussturer går från hamnen flera gånger om dagen.

Så under våra fem dagar på Skopelos besöker vi Limonari beach, Stafylos beach, Velanio beach. En dag hamnade vi på stranden Kastani som är platsen där de spelade in filmen Mamma Mia. Det var dock fullproppat med folk och superhög musik så vi vandrar vidare till den intilliggande Milia beach. Här hittar du alla som är värda ett besök. Alla har lite olika inriktningar. Antingen beach club känsla, nudiststrand eller soft lugn stenstrand. Det finns en strand för alla på denna grekiska ö.

Att hitta mysiga tavernor i Skopelos town är inte svårt. De finns överallt och maten är magiskt god. Vi beställer alltid in små rätter och delar på, tapas greek style. Missa inte grekisk sallad, tsatsiki, färsk fisk, kalamares, bröd och olivolja. En oslagbar kombination.

Vi måste slå ett slag för alla backar på den grekiska ön Skopelos. Vi har sprungit upp och ner för trappor och backar varje morgon för att hålla fysiken i schack och för att man får se mer av staden. Och hur fantastiskt är det inte att äta färska fikon på vägen. Fikonträden finns nästan överallt och smaken är en upplevelseexplosion i munnen helt enkelt.

Karga och mäktiga ön Sifnos

Sifnos bjuder på väldiga berg och dalar men naturen är karg. Det är stenigt och slätter med brunt gräs, inga träd men buskar lite här och där. Tänk Öland fast mer kuperat. Medan Sifnos är lite mer typiskt för de grekiska öarna är Skopelos ovanligt grön. Sifnos är en grekisk ö i Kykladerna i med huvudbyn Apollonia. Ön har cirka 365 kyrkor, en för varje dag på året. Det är drygt 200 personer som bor här året om men de flesta grekerna kommer hit för att besöka sitt sommarhus eller bara semestra som vanligt.

Stränderna här är vackra och helt olika. Det beror på om man vill ha klippor, sandstrand, stenstrand, vara ensam eller ha mycket folk runtomkring. Vi njöt av sandstränderna i coola Kamares, populära Vathy (här är det svårt att få solstol), familjevänliga Platis Gialos och hippa klippbadet Chrisopigi. I Faros finns tre små gulliga stränder och intill de ligger Apokofto beach men de hann vi tyvärr inte besöka.

Vi hittade världens mest prisvärda boende precis vid stranden på Platis Gialos. Det var ett airbnb-boende men med städning varje dag, hosten heter Michael som sköter bokningen i familjehuset Petradi. Ring honom direkt 2284071257 – 6972365575 om du vill bo för 40 euro/natt med 4 bäddar. Länk till boendet.

Vi fick en trailkarta över ön med utmärkta trails runt ön. Alla hade olika svårighetsgrad och olika längd. Men återigen så får en se så enormt mycket av ön när en är ute och springer eller promenerar. Jag rekommenderar starkt att hämta en karta på turistbyrån när du kommer in med färjan i Kamares. Det finns uppemot tio olika leder som är tydligt utmärkta och enkla att hitta startpunkten till då de ofta är anslutna till en busshållsplats.

Hur tar man sig till öarna? Skopelos ligger nära Skiathos och du tar färjan härifrån som tar knappt en timme. Men du kan även resa med färja till och från Aten. Sifnos når du enklast från Aten. Här bokar du dina färjor smidigast om du har lite framförhållning. Annars går det bra att boka biljetter på en resebyrå. Speedboat är dyrare alternativ än de lite större färjorna såklart, man får väga för- och nackdelar helt enkelt.

Hur vacker är inte den här avskilda stranden Agistros? Om inte så säg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *