Vi upplever Akropolis i Aten

akropolis i aten

Men vilket mästerverk Akropolis är i Aten? Har du varit där? Om du inte varit det skulle jag starkt rekommendera dig att besöka de magiska upphöjda gudabyggnaderna.

Men att vi skulle kunna uppleva Akropolis mitt på dagen i augusti, kl. 13.00 – det händer inte! Det är så ofattbart att vi häpnar. Vanligtvis går det inte att vistas i Aten mitt ute på dagen då det vanligtvis är 40°+ men när vi kommer till Aten är det humana 33° och vi är ju naturligtvis överlyckliga. Annars måste en strukturera om hela dagen för att klämma in en rejäl siesta fyra timmar mitt på dagen. Slöseri med tid tycker vi som vill hinna uppleva så mycket som möjligt. Med det sagt är det otroligt varmt ändå.

grekland akropolis

Svettpärlorna ligger som ett pärlband mellan brösten och vattenflaskan är redan tömd under den lilla bergstigning det är att ta sig upp till mästerverken på akropolisklippan. Under promenaden upp frågar vi om vi är på rätt väg till Akr… butiksägarna viftar bara med handen att vi ska följa vägen uppåt. Den frågan har de besvarat tusen gånger förut och kommer antagligen att komma tusen gånger till. Det finns en liten upphöjd kulle där en ser ut över hela staden och hela Akropolis, utsikten är magisk samtidigt som solen är stekhet.

Atens Akropolis har människor nyttjat sedan ca 3000 f.Kr. Akropolis skapades av mykerna ca år 1270 f.kr som lät resa en ringmur runt bergskrönet. Förutom att vara en ringmur var Akropolis en kultplats med flera tempel i marmor men när det mykenska samhället kollapsade runt år 1190 f.Kr. upphörde all nybyggnation på Akropolisklippan.

Templet Parthenon byggdes på Akropolis för gudinnan Athena som var stadens beskyddarinna. Templet står stadigt och mäktigt på sina 46 pelare. Egentligen lutar alla pelare något så varför det ser ut som en modern byggnad med pompösa pelare är nog bara en optisk illusion. Aten kom att invaderas många gånger under de tusen år som följde efter att Parthenon byggdes. Ständig restaurering av byggnaderna gör att byggnaderna kan stå kvar redan idag. Vilket vi är enormt tacksamma över.

En viktig högtid som hölls på Akropolis var Panathenaia. Under festivalen gick en procession genom staden upp till Akropolis, där man i en ceremoni klädde på kultstatyn av Athena Polias i en traditionell dräkt som skulle pryda statyn fram till nästa år. Vart fjärde år höll man de panatenska festspelen där vinnare utsågs. Vinnaren fick tydligen en trevlig flaska olivolja i ett keramikkrus med en avbildning av Athena. Så man kan ju förstå att hon var lite populär, hon där Athena.

Så om du ska besöka Akropolis på sommaren. Ta med dig solhatt, vattenflaska och kamera. Åk dit på morgonen eller på eftermiddagen då solen inte är lika stark. Du kan köpa biljetter online eller på plats. Att gå runt på Akropolis tar kanske en timme och att gå med guide är att rekommendera eftersom du får veta mer om the-story-behind och går före i kön. Och om du snabbt vill från den brännheta staden tipsar jag här om två magiska grekiska öar

Kommentera gärna inlägget om du gillar det eller vill tillägga något jag missat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *