Tokyo med en engångskamera

tokyo med engångskamera

Har du varit och besökt Tokyo? Om du inte har gjort det så borde du verkligen göra det för det finns ingen annan plats jag har besökt som är i närheten av hur Tokyo är som metropol. Det bara måste upplevas. Allt finns att upplevas där!

Det var 2010 och jag och mina danskompisar går på Åsa Folkhögskola inriktning streetdance. Vi bestämmer oss för att resa till Tokyo för att ta dansklasser och dansa på klubbarna där under vår praktik under tre veckor. Den andra dagen tappar jag min nya digitalkamera i backen så att hela linsen blir kvaddad och kameran går inte att använda.

Jag fäller en och annan tår men kommer senare på den geniala idén att köpa två engångskameror istället. Sagt och gjort, här sitter jag nu med bilder från en resa jag gjorde för tio år sedan. Tio år är en lång tid sedan! Jag kan inte låta bli att undra vem den där lilla tjejen var, jag undrar vad jag tänkte när jag tog vissa bilder, hur såg jag ut i håret, vilken outfit jag valt. Och vilken briljant idé vi fick som bara hux och flux reste till händelsernas mecka Tokyo.

Tokyo är som ingen annan stad eller plats som jag någonsin har besökt. Det är kontrasternas stad. Där det lyxiga och högteknologiska möter de traditionella kejsarpalatsen och geishorna. Det är någonting speciellt med atmosfären där. Med människorna. Och kulturen. Det är en stad med extrem puls med sina 37 miljoner invånare i staden. Ja, det är ju lite mer än vad hela Sveriges totala befolkningsmängd innefattar. Men det som är så tydligt är hur människorna är och den stora respekt de hyser för sina medmänniskor. Med det sagt vet jag också att det är ett väldigt hierarkisk kultur – inom jobb och karriär, mellan yngre och äldre, män och kvinnor.

Vi var främst i Tokyo för att ta dansklasser för kända dansare samt för att dansa på underground-klubbarna där som startade typ kl 03.00. Och jag som ville hinna med att åka runt och turista och upptäcka så mycket som möjligt av staden var ju helt bäng kl 00.00 redan. Men det var en upplevelse att få känna av pulsen både under dagtid och nattetid.

Mina bästa missa-inte-tips i Tokyo är:
Yoyogiparken – som NYC svar på Central Park är Yoyogiparken i centrala Tokyo ännu grönare, skönare och mer livfull. Den norra delen är frodigt grönt där stadsborna njuter av den friska luften och låter hundarna springa lösa. Eller spelar instrument. Hyr cykel för att upptäcka hela parken!
Asakusa – I den gamla stadsdelen får man ett nys om Japans gamla och kulturella traditioner. Här finns också Tokyos äldsta tempel Sensoji. Här besöker japanerna templet för att tända rökelse och be till gudarna och samtidigt sprida den heliga röken runt sig.
Övergångsstället i Shibuya – en av Tokyos mest fotograferade plats med det maxade övergångsstället/korsningen i Shibuya som kanske är det mest trafikerade platserna i världen. Här vimlar det av tusentals människor dagligen.
Shopping i Harajuku – street fashion möter japansk popkultur. Shopping, shopping, shopping! Här tar du även roliga bilder i photobooths med gulliga filter (obs! innan snapchat kom).
Ginza – lyxkvarteren med stort L. Här äter du dyrt, shoppar dyrt och bor dyrt.
Underground klubbarna – de finns i de centrala områdena i Tokyo. Ta en red bull och peppa till!

Gillar du pulserande storstad med skön vibe rekommenderar jag varmt att besöka Ho Chi Minh City, läs mer om staden här. Eller läs mer om Tokyo här. Skriv i kommentarerna om vad du gillar med Tokyo, om du redan varit där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *