Att resa runt i Vietnam – från söder till norr

sandöken i mui ne

Jag skulle så gärna vilja ta dig med på en resa. En resa till Vietnam från söder till norr. En resa genom djungel, sandstrand, storstad och öken. Jo, det är sant. Vietnam har otroligt mycket att utforska. Och du behöver varken visum, solkräm eller fickpengar just i detta skede. Det enda du behöver är ett par minuter över, en skön fåtölj och kanske en god kopp kaffe. Okej här kommer Vietnam resetips som gör det lättare att upptäcka godbitarna – häng med!

Citypuls i Ho Chi Minh City

Börja din resa i Ho Chi Minh City. Det här är en vibrerande stad av människor, caféer, skyskrapor, restauranger och citypuls. Här är det både billigt att bo lyxigt och att äta gott samtidigt som klimatet oftast är varmt. Här finns även coola byggnader med takterasser med pooler för slappa dagar, shopping och takterasser att festa på om man är på det humöret. Jag har skrivit mer om våra två dagar i Ho Chi Minh City i blogginlägget här. Stannar man ett par dagar till kan man hinna att upptäcka det populära Chonknee-kanalen där man passerar flytande byar med människor som bor på båtar och säljer färsk fisk och frukt längs med kanalen. Att resa till Vietnam och inte stanna i Ho Chi Minh City är bara dumt – missa inte denna otroligt levande stad som ger mersmak av urban vietnamesisk kultur.

Vindsurf och ökenvandring i Mui Ne

Att resa runt i Vietnam och njuta av sandstrand den ena dagen och sanddyner en annan är rätt praktiskt – eller hur? Mui Ne är en perfekt semesterort för den som gillar vindsurfingbrädan men också solstolen. Längs med hela stranden ligger det trevliga hotell och längre upp i gränderna finns mer budgetalternativ i form av trevliga hostel och billiga restauranger.

Här åt vi den bästa lunchen under hela vår resa. För under 35 kr dessutom. Festa? Det finns gott om klubbar längst med stränderna. De går liksom inte att ta miste på var den bästa festen är. Följ musiken! När du strosar längs med huvudgatan kan du också avnjuta världens godaste (jag skojar inte) margarita som görs av en kille som har sin bar i ett hål i väggen. Anspråkslöst sitter du och väntar på drink-miraklet i en plaststol på trottoaren. En rad olika dagsturer går att göra från Mui Ne. Vi åkte jeep till de berömda vita och röda sanddynerna, och visst var det värt 45 minuters bilfärd! Boka genom ditt hotell eller genom Tripadvisor. Det kostar bara några få hundralappar och du får uppleva mer av landet på kort tid. Men glöm inte att njuta lite av solen också, det blir lätt hektiskt när en reser runt så mycket.

Snorkeltur i Nah trang

I Nah Trang stannade vi för att snorkla och uppleva Vietnam under vattenytan. Det är ett ganska välkänt område med vackra korallrev och färgglada fiskar. Tyvärr var det ganska mycket vind när vi snorklade så sikten var inte så klar men helt okej. Jag kan bara föreställa mig hur vackert det är en helt stilla dag. Vi fick även göra ett testdyk med tuber. Det var min alldeles första gång och en dykinstruktör håller i en och simmar ovanför. Men fy sjutton vad läskigt det var. Jag tror jag bara vågade mig ner till fem meter maximum.

Vi gjorde en liten vandring uppför ett berg för att få en utsikt över staden. Det var helt omöjligt att hitta rätt berg att gå uppför så vi hann bara upp till första etappen innan vi var tvungna att gå ner igen innan mörkret föll. Vi stannade en dag och två nätter. Visst kan man stanna längre men vi kände för att dra vidare helt enkelt.

Sandstränder och småstadsliv i Hoi An

Om du vill ha strand och lite småskalig citykänsla på samma gång ska du stanna till vid Hoi An. Här cyklar du enkelt runt i området mellan staden, stranden och de angränsande risfälten. Här finns de välkända lanternorna överallt i staden och bjuder på fotovänliga bakgrunder. I Hoi An hade vi den absolut bästa matupplevelsen på restaurang Nữ Eatery och hotellnätterna på Hoi An Ancient House Village Resort and Spa var en av de bästa hotell jag besökt någonsin. Och då vill jag betona att jag är rätt kräsen person.

Mellan Hoi An och grannstaden Da Nang slingrar sig en fantastisk strandremsa med fina, vita stränder. Klimatet är perfekt året om och ger därför många solsäkra chanser oavsett vilken tid på året du reser hit. An Bang Beach är en fin och ren sandstrand som du hittar fem kilometer norr om Hoi An. Det finns även schyssta barer där du kan sitta i en skön soffa under en palm och dricka något kallt eller äta vietnamesiska vårrullar.

Nationalparken Phong Nha-Ke Bang

Om du gillar äventyr, ta en sväng in i djungeln till (världens?) häftigaste grottparadis på jorden. Nationalparken Phong Nha-Ke Bang finns med på UNESCO:s världsarvslista. Bara av den anledningen är det värt att åka hit ett par dagar. Nationalparken är en del av ett av de största sammanhängande grottsystemen på jordklotet. De är ett slags krastsystem vilket betyder att det är en typ av vittringsfenomen som skapar stora sprickor, underjordiska floder och grottsystem.

Jag har skrivit mer om min upplevelse i det här blogginlägget där jag besöker grottsystemet Hang Tien under en tredagarstur med guide. Läs och du kommer garanterat bli sugen på att åka dit! Om du inte vill spendera tre dagar i djungeln kan du göra dagsturer på vespa och köra runt på egen hand. Det finns olika långa dagsturer och det är bara att fråga uthyrarna. Helt sagolika vyer garanterar jag dig, jag får gåshud bara jag tänker på det! Vi besökte Paradise cave som var en magnifik upplevelse.

Magnifika Ha Long-bukten och äventyrsön Cat Ba

I Ha Long-bukten tonar 2 000 branta öar sig rakt upp ur havet. Det är Vietnams unika skärgård. Vi stannade två nätter på ön som heter Cat Ba island vilket räcker gott och väl om man är på resande fot. Här finns det massor av olika dagsaktiviteter en kan göra. Exempelvis paddla mellan öarna och in i spännande grottor eller klättra med guide på klipporna (om du ramlar ner landar du ner i vattnet) eller vandra i Cat Ba nationalpark. Du kan cruisa med en större båt och bli avsläppt i Monkey island för en magnifik utsikt. Seniorer eller slappisar kör kryssning i området på lite lyxigare båtar och upplever allt från vattnet. Men det är inget för en rastlös själ.

Michelin- eller gaturestauranger i Hanoi

Att resa från söder till norr tar oss slutligen till Hanoi som är huvudstaden i Vietnam. Det är en populär stad och kanske mest känd för sin fantastiska matkultur och den gamla staden med en järnväg som går mitt emellan husen. Här brukar caféerna vara öppna men just vid det tillfälle då vi var där hade polisen satt stopp för samtliga uteserveringar längs med järnvägen eftersom de vägrar att betala någon skatt. Tji fick vi som ville ta en ball bild när tåget rullar förbi en framför näsan sittandes med en kopp kaffe i handen.

Vår vän som gillar fine dining hittade Michelinrestaurangen French Grill samtidigt som vi satt på gröna små plaststolar och åt nyfriterad tofu med glasnudlar och färsk koriander för ynka 35 kr. Vi måste prata nyfriterad tofu. Hur gott? Jag upprepar: Hur gott? Mycket! Och vi älskade den där känslan av total enkelhet, vi på ett par plaststolar mitt i city. Senare på kvällen åt vi pizza på supercoola Pizza 4P. Åk till Hanoi om du gillar gammal kolonial stil och coola restauranger. Åk inte hit om du vill ha lugn och ro på semestern.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera gärna vad du tycker om inlägget nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *