Restips till dig som ska resa till Vietnam

När bästa tiden att resa till Vietnam? Och hur tar man sig runt på bästa sätt? Vad ska du tänka på innan du bokar biljett, vilken tid på året ska du åka dit, vad ska du packa med dig? Nåväl, här är restips resetips till dig som ska resa till Vietnam.

När är bästa tiden på året att åka till Vietnam?

Vilken tidsperiod som är bäst att åka till Vietnam beror helt och hållet på vart du vill resa i landet. Vädret skiftar extremt mycket från norr till söder. Södra Vietnam har ett varmare och torrare klimat än norra Vietnam. Ho Chi Minh-City, Mekongdeltat och Phu Quoc, ja hela södra delen av Vietnam har tropiskt klimat vilket betyder att temperaturerna ligger på runt 28–30° året runt. Om du däremot vill resa till Sapa och bergsområdena ska du sikta in dig på mars–april när det är torrt och soligt eller oktober–november då det är väldigt klart väder. Halong-bukten och Hanoi är norra Vietnams kustområden och är som trevligast att besöka under våren eller hösten. Temperaturerna är behagliga vid 22–28°och luften frisk. De centrala delarna i Vietnam är som mest behagliga i februari–april då vädret är milt och lagom torrt med temperaturer på 26°–30°.

Behöver jag visum till Vietnam?

Resetips till dig som ska resa till Vietnam är att du ska ansöka om visum på förhand. Enklast är att ansöka om ett E-Visa online. Du lägger in alla dina kontaktuppgifter, passnummer, laddar upp ett nytaget passfoto och betalar en liten summa för att få det validerat. Du får ditt visum på mejlen ett par dagar senare som du sedan skriver ut och tar med dig när det är dags för avfärd. Du får en stämpel i ditt pass och har turistvisum i 30 dagar.

Vad ska jag packa med mig?

Att resa ska vara enkelt! Om du ska göra en genomresa genom hela landet är det att rekommendera att köpa en backpacker ryggsäck 30 liter eller större. Backpackandet innebär som bekant på- och avhopp på bussar, flyg eller tåg. Då vill man att det ska gå smidigt och enkelt. Innebär din resa att du befinner dig på samma ställe föreslår jag kabinväska eller rymlig duffelbag.

Om du vill resa genom hela Vietnam bör du tänka på temperaturskillnaderna, som nämnt ovan. Varmare kläder i de norra och centrala delarna och mindre kläder i de södra. Ska du på på djungelvandring bör du noggrant läsa packlistan för din specifika tour. Du behöver minst två ombyten. Här kan du läsa om min djungeltripp.

Hur reser jag enklast runt i Vietnam?

Vi reste runt i hela Vietnam och upplevde landet från vägarna och från luften. Att flyga inrikes är billigt och smidigt och kostar ett par hundralappar för en enkelresa. Att resa med buss och tåg är ännu billigare och ibland betalar du under hundralappen. Vi använde söktjänsten baouloa.com och köpte biljetter för tåg/buss/flyg bara några dagar innan avfärd när vi visste vart och när vi ville åka. Inrikesflygen i Vietnam har flera avgångar dagligen med lågprisbolaget Vietjet Air och Vietnam Airlines som flyger till flera destinationer.

Hjälpte resetipsen till Vietnam dig? Kommentera gärna nedan om hur du lägger upp din resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *