Fem vackra platser att besöka på Öland

öland

Öland är solens och vindarnas ö. Den är smal. Avlång. Karg. Mysig. Och alldeles, alldeles underbar. Den rymmer så mycket på sin angenäma lilla yta. Alvaret med sina kalkstenar, fetknopp och orkidéer. Stenstränderna med perfekta kasta-macka stenar. Och de långsträckta sandstränderna i norra delarna. Havet är blått och ofta klart. Det vilar en mäktig atmosfär över Öland. Så är det bara. Men du måste åka dit för att uppleva det.

Här kommer fem tips på platser att besöka på Öland

Hur romantiskt kan det bli? Bara för att se grönska, väderkvarnar, hästar som pussas och svenska flaggan är det värt att ta en sväng från fastlandet till ön. Den grönaste årstiden är ju naturligtvis i juni, då knopparna har slagit ut och fåglarna kvittrar för fullt.

Formgiveriet i Stenåsa

Förstklassig keramik av keramikern PG Olsson i Stenåsa. Allt är knådat och formgivet i det granna villahuset där de även huserar utställning under sommarhalvåret. Här finns även glas- och textilkonst av konstnären Haidi Björk. Ett besök är verkligen att rekommendera. Du hittar det här.

Sälarna och havsfåglar vid Eckelsudde

sälar på öland

Här kan man spana på knubbsälar på Eckelsudde, som tillsammans med Beijershamn är den bästa platsen längst med västkusten för att skåda sträckande fåglar och den återkommande knubb- och gråsälkoloni med 50-80 sälar, vilket är en fjärdedel av hela knubbsälbeståndet i Kalmarsund. Ta med kikare för annars måste du bada tillsammans med dem.

Solnedgången på västra sidan

Ingenting är väl så vackert som en solnedgång vid havet och att blicka ut över Kalmarsund. Det är bara något du inte får missa. Välj plats, du har hela västkusten att välja ditt smultronställe på.

Magiska nunnedalen

Nunnedalen är magiskt vacker på vårkvisten då fåglarna har parningsläten och backen är full av blå och vita sippor. Näktergalen brukar vara ihärdig likaså alla trastar och finkar som ska hitta sig en partner. Vandringen ner till dalen påminner om en sagoskog en läste om när en var liten. Det här får du bara inte missa. Fem vackra platser att besöka på Öland, alltså. Från Öland tog jag mig till Östrerlen, läs mer om det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *